Apakah itu Alfalfa?
Alfalfa adalah tumbuhan berbunga dalam kumpulan kekacang yang hidup antara 4 - 8 tahun & boleh menjangkau sehingga 20 tahun, bergantung kepada jenis baka & cuaca.
Tumbuhan berbunga kecil berwarna ungu ini boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter. Alfalfa mempunyai akar yang sangat panjang dengan sistem akar yang berselirat sehingga menjangkau 15 meter yang menjadikan alfalfa begitu hebat dalam menyerap mineral & vitamin yang berada jauh di dalam tanah yang sukar dicapai oleh tumbuhan biasa yang lain.
Selain itu, akarnya yang panjang & berselirat menjadikan ia mampu bertahan semasa musim kemarau.
Alfalfa adalah tumbuhan berbunga dalam kumpulan kekacang yang hidup antara 4 - 8 tahun & boleh menjangkau sehingga 20 tahun, bergantung kepada jenis baka & cuaca.
Tumbuhan berbunga kecil berwarna ungu ini boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter. Alfalfa mempunyai akar yang sangat panjang dengan sistem akar yang berselirat sehingga menjangkau 15 meter yang menjadikan alfalfa begitu hebat dalam menyerap mineral & vitamin yang berada jauh di dalam tanah yang sukar dicapai oleh tumbuhan biasa yang lain.
Selain itu, akarnya yang panjang & berselirat menjadikan ia mampu bertahan semasa musim kemarau.
Khasiat Alfalfa
Alfalfa secara semulajadi kaya dengan mineral seperti kalsium,
magnesium & zat besi serta lain-lain mineral penting termasuklah vitamin A, D, E, K di samping mengandungi semua kumpulan
vitamin B, biotin, asid folik, potasium dll. Selain itu,
alfalfa kering sangat kaya dengan protein.
Perkataan alfalfa berasal daripada bahasa Arab dengan suku kata al-fak-fakah, yang bermaksud “Bapa semua makanan” kerana ia sangat kaya dengan mineral penting yang menjadikan alfalfa makanan tambahan yang sangat berkhasiat untuk kesihatan manusia.
Perkataan alfalfa berasal daripada bahasa Arab dengan suku kata al-fak-fakah, yang bermaksud “Bapa semua makanan” kerana ia sangat kaya dengan mineral penting yang menjadikan alfalfa makanan tambahan yang sangat berkhasiat untuk kesihatan manusia.
Herba alfalfa dipercayai mempunyai keistimewaan yang boleh mengurangkan
tahap kolestrol kerana memiliki khasiat pelbagai vitamin dan mineral
penting. Herba alfalfa juga sangat berkesan dalam menyahtoksid dan
membersihkan darah dan seterusnya memulih serta memperbaharui sel-sel
badan. Hasilnya, pengambilan alfalfa secara tetap boleh merendahkan
tekanan darah tinggi & menyeimbangkan hormon. Jika diamalkan
secara berterusan, alfalfa dapat bertindak sebagai alternatif kepada
ubat sakit kepala ataupun migrain kerana kandungannya yang tinggi
kalsium & magnesium.
Keistimewaan Alfalfa
1. Menyahtoksid
Bahan beracun & toksid berlegar di sekeliling kita. Badan kita juga mengeluarkan sisa metabolisme yang perlu dineutralkan & dinyahtoksid setiap hari. Alfalfa membantu mengeluarkan sisa bahan beracun & tercemar daripada badan.
2. Menggalakkan sistem penghadaman yang baik
Alfalfa mengandungi sejenis enzim pencernaan yang dipanggil betaine yang membantu menggalakkan proses pencernaan yang baik.
3. Mengalkalikan badan
Tubuh badan berasid adalah umpama magnet yang menarik penyakit. Alfalfa membantu meneutralkan keasidan badan di samping sifat alkali semulajadinya untuk mencegah atau membantu mengurangkan masalah kesihatan.
4. Menghilangkan bau nafas
Alfalfa mengandungi khasiat yang boleh mencegah masalah nafas & badan berbau yang diakibatkan oleh masalah penghadaman. Seterusnya, ia membantu meningkatkan fungsi imuniti badan.
5. Mengurangkan haba badan yang berlebihan
Sesetengah makanan menyebabkan badan berasa panas. Salah satu kegunaan Alfalfa yang paling popular adalah untuk mengurangkan masalah panas badan.
6. Menambahkan darah dan menyampaikan lebih banyak
oksigen penting
Klorofil iaitu pigmen hijau yang terdapat dalam alfalfa adalah hampir sama dengan hemoglobin, pigmen merah dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Khasiat klorofil dalam alfalfa boleh meningkatkan bilangan sel-sel darah merah di dalam badan dan seterusnya meningkatkan keupayaan membawa oksigen yang diperlukan oleh sistem badan.
7. Pengganti sayur
Penyelesaian sebagai pengganti sayur untuk hidangan harian
bagi anak-anak( biasa anak-anak susah nak makan sayur) / orang dewasa yang x makan sayur. So, x perlu fening2 :)
Cara penggunaan Bv Alfalfa Concentrated :
1. Sebagai minuman
2. Dalam masakan
Bahan beracun & toksid berlegar di sekeliling kita. Badan kita juga mengeluarkan sisa metabolisme yang perlu dineutralkan & dinyahtoksid setiap hari. Alfalfa membantu mengeluarkan sisa bahan beracun & tercemar daripada badan.
2. Menggalakkan sistem penghadaman yang baik
Alfalfa mengandungi sejenis enzim pencernaan yang dipanggil betaine yang membantu menggalakkan proses pencernaan yang baik.
3. Mengalkalikan badan
Tubuh badan berasid adalah umpama magnet yang menarik penyakit. Alfalfa membantu meneutralkan keasidan badan di samping sifat alkali semulajadinya untuk mencegah atau membantu mengurangkan masalah kesihatan.
4. Menghilangkan bau nafas
Alfalfa mengandungi khasiat yang boleh mencegah masalah nafas & badan berbau yang diakibatkan oleh masalah penghadaman. Seterusnya, ia membantu meningkatkan fungsi imuniti badan.
5. Mengurangkan haba badan yang berlebihan
Sesetengah makanan menyebabkan badan berasa panas. Salah satu kegunaan Alfalfa yang paling popular adalah untuk mengurangkan masalah panas badan.
6. Menambahkan darah dan menyampaikan lebih banyak
oksigen penting
Klorofil iaitu pigmen hijau yang terdapat dalam alfalfa adalah hampir sama dengan hemoglobin, pigmen merah dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Khasiat klorofil dalam alfalfa boleh meningkatkan bilangan sel-sel darah merah di dalam badan dan seterusnya meningkatkan keupayaan membawa oksigen yang diperlukan oleh sistem badan.
7. Pengganti sayur
Penyelesaian sebagai pengganti sayur untuk hidangan harian
bagi anak-anak( biasa anak-anak susah nak makan sayur) / orang dewasa yang x makan sayur. So, x perlu fening2 :)
Khasiat 1 sudu bv alfalfa = 1kg sayur / 35kg buah anggur
Cara penggunaan Bv Alfalfa Concentrated :
1. Sebagai minuman
- bancuh 1 sudu besar dengan air kosong(jgn risau, tiada rasa)
- boleh juga dicampur dengan jus buah-buahan
- campuran alfalfa + madu + perahan lemon
2. Dalam masakan
- dimasak bersama nasi
- dicampur dalam adunan kek
-
sebagai agar-agar
Siapa yang sesuai :
Dewasa & kanak-kanak
Harga :
1 botol RM78
Nak cuba?Love,012-3535206 / hsuzlin@gmail.com
No comments:
Post a Comment