Assalamualaikum...
Garam merupakan bahan yang diperlukan dalam kehidupan seharian. Tapi, pada zaman sekarang garam buatan moden mengandungi 99% Natrium Klorida (NaCl) & bersifat asid. Uols tahu x NaCl adalah salah satu punca utama untuk penyakit darah tinggi?
Ohhh nooo? So, dah x bleh makan garam ker? Bukan x boleh, we still need salt in our body, so kenalah kurangkan pengambilan. Same goes to gula.
Apa istimewanya Garam Buluh?
1) Tinggi dalam magnesium
* Mineral untuk jantung
* Membantu mengawal penyakit tekanan darah tinggi
* Membantu penyerapan kalsium
* Mengekalkan keseimbangan bendalir badan
* Mengawal pengecutan otot
* Menguatkan daya ingatan.
2) Menyeimbangkan pH badan
supaya cenderung kepada beralkali lemah (pH darah badan yang sihat adalah antara 7.35-7.45). Sistem imunisasi diperkuatkan & dapat mencegah jangkitan penyakit.
3) Mengandungi kandungan mineral kalium, kalsium, besi, zink & magnesium yang lebih tinggi daripada garam biasa.
4) Kebolehan untuk menyingkir radikal bebas & membuang toksin badan:
* Memperbaiki tubuh badan yang lemah
* Melambatkan proses penuaan
5) Menyembuhkan sel badan yang rosak & mencegah pertumbuhan sel-sel yang tidak sihat.
6) 3 kali ganda lebih efektif daripada garam biasa untuk membasmi kuman &mencegah kerosakan gigi.
7) Tiada unsur pencemaran
Cara penghasilannya garam buluh:
Garam merupakan bahan yang diperlukan dalam kehidupan seharian. Tapi, pada zaman sekarang garam buatan moden mengandungi 99% Natrium Klorida (NaCl) & bersifat asid. Uols tahu x NaCl adalah salah satu punca utama untuk penyakit darah tinggi?
Ohhh nooo? So, dah x bleh makan garam ker? Bukan x boleh, we still need salt in our body, so kenalah kurangkan pengambilan. Same goes to gula.
Apa istimewanya Garam Buluh?
1) Tinggi dalam magnesium
* Mineral untuk jantung
* Membantu mengawal penyakit tekanan darah tinggi
* Membantu penyerapan kalsium
* Mengekalkan keseimbangan bendalir badan
* Mengawal pengecutan otot
* Menguatkan daya ingatan.
2) Menyeimbangkan pH badan
supaya cenderung kepada beralkali lemah (pH darah badan yang sihat adalah antara 7.35-7.45). Sistem imunisasi diperkuatkan & dapat mencegah jangkitan penyakit.
3) Mengandungi kandungan mineral kalium, kalsium, besi, zink & magnesium yang lebih tinggi daripada garam biasa.
4) Kebolehan untuk menyingkir radikal bebas & membuang toksin badan:
* Memperbaiki tubuh badan yang lemah
* Melambatkan proses penuaan
5) Menyembuhkan sel badan yang rosak & mencegah pertumbuhan sel-sel yang tidak sihat.
6) 3 kali ganda lebih efektif daripada garam biasa untuk membasmi kuman &mencegah kerosakan gigi.
7) Tiada unsur pencemaran
Cara penghasilannya garam buluh:
- Memasukkan garam ke dalam buluh yang berusia 3 tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat. Ia diletakkan di dalam relau bagas & dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk & ketulan garam buluh terbentuk.
- Selesai proses pembakaran, bahan merbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada di dalam garam telah dineutralkan. Manakala intipati pokok pine & buluh bercampur ke dalam garam & menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink & sebagainya.
Garam Biasa vs Garam Buluh
Sesuai untuk :
|
- Bentuk botol - premier cooking
hsuzlin@gmail.com/012-3535206
No comments:
Post a Comment