Wednesday, 30 April 2014

Kek Pisang Gebas Gebus



Happy day readers...!!



HS ni memang dari zaman hingusan lagi suka baking.  Maklumlah ikut teladan mak...mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi yer!  & cake lover too!  So, resepi hari ini easy peasy KEK PISANG GEBAS GEBUS :0


Rasanya homemade lagi sedap kot...wahh...angkat bakul sendiri plak...he...he...eh betulllah memang sedap, memang lembab & secukup rasa.  Saiz kek ini sesuai untuk hidangan keluarga yang kecil. Kalau tak habis, uols boleh jer simpan dalam freezer seperti mana kek yang lain. Bila ada tetamu, boleh dikeluarkan, panaskan & hidangkan. (if uols rajinlah)


Jomlah uols tengok resepi Kek Pisang yang sangat mudah & sedap ini...

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek

1 cwn gula kaster

1 cwn minyak jagung

3 biji telur gred A



Bahan ayak:

1 1/2 cwn tepung gandum

1 sk soda bicarbonat

1 sk baking powder



Bahan lain:


1 sk esen vanila (guna vanilla extract)

1 sk air limau(ikut uols nak letak @ x)


Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C.  Sapu mentega pada loyang & ketepikan. 
 
Putar gula, telur & minyak dlm anggaran 3-5min hingga putih. Masukkan pisang & kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau & gaul sebati. Tuang dalam loyang & bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, HS kurangkan suhu ke 150C. 

 Mineral coffee + Kek pisang = Perfect Duo


Try it!


Love,



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...